10 czerwca 2022r. na trzeciej godzinie lekcyjnej kl. II b wraz z Anią, Oliwierem i Wiktorem pod opieką pań: Agaty Nowak- Zawady, Anny Kokot i Bożeny Wilk udała się z wizytą do rudnickiej piekarni. Tam dzięki pani Annie Korpowskiej i panu Stanisławowi Niedźwieckiemu uczniowie poznali etapy wypiekania chlebów, bułek i rogalików. Zobaczyli urządzenia potrzebne do produkcji pieczywa, m.in.: piec mieszczący około 120 chlebów, pojemniki na zaczyn oraz różnego rodzaju łopatki, na których się wkłada i wykłada pieczywo. Podczas spotkania dzieci zadawały mnóstwo pytań dotyczących trudnego zawodu piekarza oraz działalności rudnickiej piekarni. Na wszystkie otrzymały wyczerpujące odpowiedzi. Uczniowie zajrzeli także do magazynu z mąką. Dowiedzieli się, że musi ona leżakować ok. miesiąca, by powstał z niej smaczny chleb. Mieli także okazję przyswoić wiadomości o rodzajach mąki. Pod koniec wizyty dzieci zostały poczęstowane i obdarowane pysznymi wypiekami. Bardzo dziękujemy pracownikom piekarni za udział w inspirującej i pouczającej lekcji!
Agata Nowak- Zawada
Anna Kokot