Zdrowe, smaczne, kolorowe

28 października uczniowie klasy pierwszej uczestniczyli w zajęciach kulinarnych, podczas których samodzielnie przygotowali kanapki na drugie śniadanie. Dzieci poznały różne rodzaje pieczywa oraz wspólnie z wychowawcą omawiały znaczenie zdrowego odżywiania dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Uczniowie wymieniali korzyści wynikające ze spożywania śniadania, a także dowiedzieli się, czym jest zbilansowana dieta oraz jak przygotować wartościowy posiłek. Po wstępnej rozmowie oraz dokładnym umyciu rąk, samodzielnie smarowali pieczywo masłem i układali na nim wybrane przez siebie dodatki: różne sery, wędliny, jajka oraz niezwykle ważne dla zdrowia warzywa, a nawet owoce. Komponowane przez dzieci kanapki często tworzyły zabawne obrazki, np. radosne buźki, zwierzątka czy kwiatki. Po twórczej pracy uczniów nadeszła pora na degustację kanapek. Zadowoleni z efektów własnej pracy, ze smakiem zajadali się własnoręcznie przygotowanym posiłkiem. Dzięki takim zajęciom dzieci kształciły w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę i bezpieczeństwo podczas przygotowania i spożywania posiłków.

Agata Nowak – Zawada