8 listopada w ramach obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, uczniowie klas młodszych uczestniczyli w akcji – Dzień Zdrowego Śniadania. Tego dnia mieli możliwość do samodzielnego przygotowania zdrowego posiłku, we wspólnym gronie koleżanek i kolegów z klasy, pod czujnym okiem swoich wychowawców. Było wyjątkowo miło i smacznie, a w klasach roznosił się zapach pysznych, kolorowych i pięknie udekorowanych kanapek. Było inaczej niż zwykle… Dlaczego? Ponieważ to nie Rodzice przygotowali tego dnia kanapki do śniadaniówki, a dzieci same wykazały się kreatywnością i przygotowały wielką śniadaniową ucztę. To było śniadanie, które miało dać uczniom MOC do wspaniałej nauki i zabawy. Nauczyciele przypomnieli swoim wychowankom zasady zdrowego odżywiania oraz reguły zachowania się przy stole. Zwrócili uwagę na to, jak bardzo ważne jest spożywanie zdrowego śniadania. W akcję bardzo aktywnie włączyła się też Ania z klasy ósmej. Przygotowała pyszne, naturalne i zdrowe przekąski na śniadanie: owsiankę z miodem, bananami, orzechami i borówkami, świeżo wyciskane soki i sałatkę owocową. Wszyscy uczniowie z entuzjazmem uczestniczyli w podjętej akcji. Takie wspólne śniadanie było dla nich prawdziwą frajdą. Dzieci nabrały dużo energii i mocy, aby sprostać wszystkim obowiązkom szkolnym. Była to ciekawa przygoda edukacyjna związana z tematem zdrowego odżywiania.
W tym dniu uczniowie mogli zapoznać się z treściami gazetki tematycznej związanej ze zdrowym odżywianiem oraz podziwiać prace uczniów, bowiem chętni uczniowie przygotowali zdrowe śniadanka z masy solnej i z plasteliny. Trzeba przyznać, że wykazali się niesamowitą kreatywnością i talentem. Precyzyjnie wykonane warzywa, owoce i apetycznie wyglądające kanapki zostały wyeksponowane w korytarzu szkolnym. Wszyscy uczniowie, którzy wykonali prace konkursowe, zostali nagrodzeni dyplomami oraz nagrodami rzeczowymi ufundowanymi przez Gminna Komisję Rozwiązywania ds.Rozwiązywania Problemów Alkoholowych i Narkomanii na rok 2022, za co bardzo serdecznie dziękujemy.